GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
22 Ağustos 2019 Perşembe 20:51

Büyükşehir’den ulaşım zirvesi: Başkan Soyer’den mesajlar! 

Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, kentte 3 gün süren yangının bilançosu için çarpıcı bir çıkışa imza attı ve “Yanan alan 500 hektar değil 5 bin hektar” dedi. Ulaşım ve toplu taşıma noktasında İzmirlilere müjdeler veren Başkan Soyer, bisiklet aparatı olan araç sayısının artacağını, ESHOT’un aktarma merkezlerine tuvaletler yapılacağını söyledi. Trafik sorununa değinen konuşan Soyer, “Gar ve Basmane meydanları yeraltına alınacak” açıklamasını yaptı.

Mehmet İŞLER/ EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, ‘İzmir Buluşmaları’ adı altında düzenlenen 3’üncü toplantıya katıldı. ‘Ulaşım ve Toplu Taşıma’ temasıyla Kültürpark’taki İsmet İnönü Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Binlerce İzmirlinin katıldığı buluşmada belediye bürokratları da yer aldı.  
Vatandaşlardan gelen öneri, dilek ve şikayetleri dinleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer yer yer not aldı. Toplantının başında İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) öğrencileri tarafından üzerinde,  ‘Biz çok yol problemi çözdük, sıra başkanda. İzmir-İYTE= 2 saat’ yazılı pankart açıldı.

İYTE ÖĞRENCİLERİNE: AKLINIZA GELMEYECEK GÜZEL ÇÖZÜMLERİMİZ VAR
Topluluk adına konuşan öğrenci, “İzmir merkezine en uzak okuluz. Var olan ESHOT aracı mesafeyi uzatıyor. Her gün gidip gelmeyle 3 buçuk 4 saati yolda geçiriyoruz. Bizim okulumuza gelen kolay yol varken niye yol bu kadar uzatılıyor? Bizim bu sorunumuzu çözmenizi rica ediyoruz. Son araç 23:00’te. Böyle olursa hiçbir öğrenci sosyal etkinliğe gelemiyor” dedi. Başkan Soyer, “İçiniz rahat olsun. Bu eğitim sezonunda ulaşım sorununuz çözmüş olacağız. Sizin için hazırladığımız bazı sürprizler var. Aklınıza gelmeyecek güzel çözümler var. İlerleyen günlerde açıklayacağız. Önümüzdeki sezon ulaşım probleminiz olmayacak” ifadelerini kullandı.  

BU TOPLANTILAR TÜRKİYE’YE İLHAM VERSİNLER
Programın açılış konuşmasını yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, “Bugün çok heyecan verici bir gün. Bu İzmir Buluşmaları adıyla yapmaya başladığımız toplantılar aslında Türkiye’ye ilham versin, örnek olsun. Bir kenti ortak akılla yönetilmesinin, kentle ilgili kararların birlikte alınmasının çok büyük önemi var. Demokrasi 5 yılda bir sandığa gitmek demek değildir. Kentlilik bilincinin, kentle ilgili kafa yormanın, fikir üretmenin çok büyük önemi var. Bu toplantılar bunun kanallarını açmaya yarıyor. Kentle ilgili uygulama yapan mekanizmalara vatandaşların katkı vermesini sağlayan toplantılar oluyor. Tarımla ilgili iki kez yaptık, her seferinde çok iyi niyetli değerlendirmeler edindik. Çok verimli toplantılar oldu” dedi. 

500 HEKTAR DENİYOR AMA 5 BİN HEKTARLIK ALAN YANDI
Belediye Başkanı Soyer, geçtiğimiz günlerde yaşanan ve 3 gün boyunca kontrol altına alınmayan orman yangınları için konuştu. Başkan Soyer yanan alanla ilgili flaş bir çıkışa imza attı. Soyer, “Bir büyük orman yangını, büyük felaket yaşadık. Bu felaket belki de İzmir’in en büyük yangınlarındandı. Yanan alan 500 hektar olarak ifade edildi fakat yaptığımız tespitler 5 bin hektar alanın üzerinde bir alanın yanmış olduğunu gösteriyor. İzmir tarihine baktığımız zaman bu yangının en büyük yangınlardan biri olduğunu söylemek yanlış değil. İzmir ciğerlerini kaybetti. Şimdi Ege Orman Vakfı bir bağış kampanyası başlattı. Ama mesele sadece fidan dikmekten ibaret değil. Mesele dikilecek ağacın türünden onun korunmasına, vatandaşların ona sahip çıkma bilincine, eğitimine, birçok alanda adım atılmasını gerektiren hikayedir. Lütfen fikirlerinizi bizimle paylaşın demiştik. Çok önemli tavsiyeler geldi. Heyecan verici olan şu ki; İzmirli olağanüstü bir hassasiyet taşıyor. Biz de bunun üzerine 30 Ağustos Günü yanan alanda bir yangın buluşması yapma kararı aldık. İstiyoruz ki orada bize yazılı gelen mesajlar dışında sözlü olarak düşüncesini ifade etmek isteyen vatandaşlarımız kendilerini ifade etsinler. Ardından büyükşehir meclisi olarak olağanüstü bir şekilde toplanma kararı aldık. Oradan gelen önerileri ve bizim olgunlaştırdığımız düşünceleri karar haline getireceğiz ve Valiliğe götüreceğiz. Biz tüm İzmirlilerin düşüncelerini en büyük karar alma organı olan İzmir Büyükşehir Belediyesi meclisinde değerlendireceğiz. İzmir’in geleceğiyle ilgili kararlar alacağız. 30 Ağustos’u iple çekiyoruz. O meydanda İzmir’in geleceğini etkileyecek kararları almak istiyoruz” açıklamasında bulundu. 

GAR VE BASMANE MEYDANLARINI YERALTINA ALACAĞIZ
Soyer, kentin merkezindeki trafik sorununun çözümüne yönelik gelen öneriler hakkında konuşurken, “Alsancak Gar ve Basmane Meydanı ile ilgili trafiği yeraltına alma çalışmasını başlattık. Hocazade Camii’nden başlayan ve Alsancak Garı’nın olduğu bölümü Tarihi Havagazına kadar yeraltına alacağız. Orada yeşil alan ve meydan kazanmış olacağız. Hem trafik sıkışıklığını aşmış olacağız hem de yayalaşmış bir meydan kazanmış olacağız. Aynı şekilde Basmane Dokuz Eylül Meydanı’nda da yapacağız” dedi. 

BİSİKLETLİLER İÇİN MÜJDE!
Bisiklet aparatı olan araç sayısının arttırılması yönünde gelen talep üzerine konuşan Soyer, “Hemen araya gireyim ve bilgi vereyim. Aparat olan araç sayısı 60 taneydi. 236 tane yeni alındı. 296’ya çıkıyor. Katlanabilir bisiklet uygulaması 26 Ağustos’tan itibaren başlıyor” açıklamasında bulundu.

O DİLEKÇELERİ BANA VER, BEN TAKİP EDEYİM
Görme engelli bir vatandaş, ‘Engellilere de İzmirim Kart verilsin. İZBAN’da sorunlar yaşıyorum, randevu talep ediyorum ve dilekçe yazıyorum dönüş olmuyor, cevap verilmiyor’ dedi. Soyer ise, “Sen o dilekçelerin hepsini bana ver, ben takip edeyim” diye konuştu. 

ENGELSİZ İZMİR KOMİSYONU’NDAN ÖRNEK VERDİ
Başka bir engelli vatandaşın, “İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yönetici kadrolarında engelliler olursa iyi olur” açıklaması üzerine konuşan Soyer, “Büyükşehir Belediye meclisimizdeki Engelsiz İzmir Komisyonu engelli bir arkadaşımızın başkanlığında toplanıyor. Bilginiz olsun. Onunla görüşebilirsiniz. Stratejik planımıza engelliler için eklemeler yaptık” dedi. 

AKTARMA MERKEZLERİNE TUVALET GELİYOR
Bazı vatandaşlar ESHOT duraklarında sigara içilmesinden duyulan rahatsızlığı dile getirdi. Ayrıca aktarma merkezlerinde tuvalet olmaması ve duraklar arasındaki farkların oluşturduğu memnuniyetsizliğin ifade edilmesi sonrasında konuşan Soyer, “Akşam saat 22:00’den sonra hangi hat ve güzergah olursa olsun kadın arkadaşlarımız istediği yerde inebilir. Şoför arkadaşımızdan ricada bulunacaklar. Bu kadar! ‘Ben burada inmek istiyorum’ diyecekler. Bunu neden yapıyoruz? Kadınlarımızın daha huzurlu, güvenli olmasını istiyoruz. Ayrıca duraklara da ‘sigara içilmez’ amblemi koyarız. Kimse merak etmesin. Aktarma merkezlerinin hepsine de tuvalet koyacağız” açıklamasında bulundu.